Wie is ARPEMAT?

De naam voor het wervelplank matras “ARPEMAT” staat voor Arno Peters Matras. Sinds 1997 ben ik Ambulance Hulpverlener bij de veiligheidsregio Gelderland – Zuid cluster oost.

Het ARPEMAT Wervelplank Matras heb ik ontworpen en ontwikkeld naar aanleiding van onderstaande casus.

Het was een ambulance rit waarbij we ‘n patiënte op een kale wervelplank hebben vervoerd. De tijd van immobiliseren op de  wervelplank,  tot op de eerste hulp, bedroeg ca. 50 minuten. Dame in kwestie gaf tijdens het transport op de wervelplank aan dat ze niet comfortabel lag en dat de pijn die ze voelde in haar nek, rug en stuit verergerde. Hierop is meer pijnbestrijding gegeven om deze dame acceptabel in het ziekenhuis te krijgen. Eenmaal aangekomen op de SEH, is na de overdracht door de ambulance verpleegkundige, de patiënt los gemaakt en “gelift”. De wervelplank is onder haar weggehaald en de dame is neergelegd op het traumamatras van het desbetreffende ziekenhuis. Als reactie daarop kwam een grote zucht van verlichting uit de mond van de aanspreekbare patiënte. Ze gaf aan, dat het traumamatras ten opzichte van de harde wervelplank, een erg groot verschil was, en ondanks haar letsel comfortabeler lag en minder druk ervoer.

Dit heeft mij getriggerd om na te gaan denken waarom de patiënten bij ons op een harde plank liggen en in het ziekenhuis op een trauma matras.

Op het gebied van ambulancezorg was geen matras te vinden wat vergelijkbaar is aan het trauma matras dat in meerdere ziekenhuizen wordt gebruikt. Een licht, dun, druk verlagend matras wat comfort bied aan een traumapatiënt, maar geen hinder veroorzaakt in het logrollen en immobiliseren van de patiënt.

Vanaf nu is dat verleden tijd !

ARPEMAT Productinformatie

Het ARPEMAT wervelplank matras is vervaardigd uit een 2,5 cm schuimmatras en een hoes van kunstleder, op maat gemaakt. Men plaatst hem precies tussen de openingen van de wervelplank zodat aan de zijkanten  het “spinnen” ongehinderd blijft.

Aan de bovenkant is een klittenband bevestiging aangebracht om de “Head Blocks” te kunnen plaatsen. De 8 ogen aan de zijkanten van het hoofd einde zijn bedoeld om het hoofd, middels de twee bijgeleverde hoofd fixatiebanden, op de juiste manier vast te zetten. Het matras is aan de wervelplank te bevestigen met makkelijk los te maken riempjes middels een oog / lus constructie, midden- hoofdzijde en 3 x beiderzijds toegepast. Deze riempjes zijn, in de breedte van het matras heen met elkaar verbonden om losscheuren te voorkomen. Onder het hoofd gedeelte zijn twee banden aangebracht die onder de plank door lopen om het hoofdeinde goed en stevig vast te zetten. Tevens is een 3D padding voor het achterhoofd geïntegreerd.

Daarbij is het ARPEMAT Wervelplank Matras licht van gewicht waardoor het Arbo technisch geen belemmering zal zijn. Het kunstleder is gemakkelijk en snel van de wervelplank af te nemen en daardoor ook goed schoon te houden. Ook is gedacht aan het opvullen van de knieholtes. Het bijgeleverde “halve maan” blok, die met een riem onderdoor de wervelplank vast wordt gemaakt, zal het opgerolde laken definitief vaarwel zeggen.

Ook deze is vervaardigd uit het hoogwaardige kunst leder. Het matras is vocht dicht, röntgen doorlaatbaar en bevat geen metalen onderdelen! Omdat dit matras op iedere wervelplank past, is uitwisseling van de losse wervelplank gegarandeerd.

MDR verklaring Arpemat Wervelplank Matras
VERORDENING (EU) 2017/745 (MDR)

Het Arpemat wervelplank matras is ontworpen als toevoeging op de diverse bestaande wervelplanken. De uitvoering als ontwerp heeft dan ook de vorm van de wervelplank en kan alleen als toevoeging in combinatie met de bestaande wervelplank worden gebruikt. Het Arpemat wervelplank matras verbetert en zorgt voor meer comfort en reduceert hierdoor het begin van decubitus aan de geïmmobiliseerde traumapatiënt. Aan de bovenkant zijn rechthoekige klittenband bevestiging aangebracht om de “Head Blocks” te kunnen plaatsen. De eigenschappen en de werkwijze van de wervelplank zelf veranderen op geen enkel punt en zal dus op de zelfde manier gebruikt kunnen worden als zonder het Arpemat wervelplank matras. Als optie is een knieblok ontworpen om overstrekken van de benen te voorkomen, vervaardigd uit de zelfde materialen.

Let op: het Arpemat wervelplank matras is NIET zonder wervelplank te gebruiken! De certificering van bovengenoemd matras zal voor alle type wervelplanken van toepassing zijn.

Doordat er meerdere uitvoeringen van de wevelplanken zijn is er in overeenstemming met de afnemer een op maat gemaakte versie van het Arpemat wervelplank leverbaar. Het matras zal hierdoor perfect passen op de gebruikte wervelplank en zal geen verandering doormaken. Op de afbeeldingen hier boven is als voorbeeld de @Ferno kunststof wervelplank Millennium afgebeeld.

Hiermee verklaren wij dat de bovengenoemde producten voldoen aan deVERORDENING (EU) 2017/745 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD onder NOTIS-nummer NL-CA002-44773 CIBG – Farmatec.

Op de ARPEMAT wervelplank matras staat een patent pending.

Downloads:

Nieuws over ARPEMAT

Klik op onderstaande artikel om meer te lezen:

UMC st Radboud doet aanbeveling naar de ambulancediensten voor de immobilisatie pre-hospitaal !

“Arpemat Wervelplankmatras” krijgt, tijdens proefschrift Drs, Micha Holla orthopedische chirurg UMC st Radboud, aanbeveling naar de ambulancediensten voor de immobilisatie pre-hospitaal !

Op maandag 18 dec 2017 verdedigde Drs,Micha Holla zijn proefschrift “New perspectives on external immobilization on the cervical spine by Drs.M.Holla” in de aula van de Radboud universiteit te Nijmegen.

In hoofdstuk 6 “Comparison of vacuum mattresses and padded spine boards with head blocks” werden diverse immobilisatie technieken met medische onderbouwing en metingen met elkaar vergeleken en onderzocht.

Tijdens deze verdediging werd, door de aanwezige hoogleraren en profesoren uit de commissie, hem letterlijk gevraagd wat zijn aanbeveling zou zijn naar ambulancediensten voor de pre-hospitale immobilisatie. Het gegeven antwoord was Het ARPEMAT Wervelplank matras in combinatie met de ferno werveplank.

Hier zijn wij super trots op natuurlijk!!

De Conclusie van dit hoofdstuk luide:

“Although the user of pre-hospital immobilizers must weigh the importance of many differents items and costs, our results suggest that the use of padded spine boards wirh head blocks is most advisable when immobilizing trauma patients in the pre-hospital setting”

Bekijk HIER het onderzoek van Drs, Micha Holla orthopedische chirurg UMC st Radboud.

Onderzoek naar Druk verlagende matrassen.

Pain and tissue-interface pressures during spineboard immobilization.
Cordell WH, Hollingsworth JC, Olinger ML,Stroman SJ, !elson DR. Emergency Medicine and Trauma Center, Methodist Hospital of Indiana, Indianapolis, USA.

ARPEMAT productfoto’s

Contact

ARPEMAT | Arno Peters
Boldershoflaan 8
6651TR Druten
06 27 07 89 78
info@arpemat.nl

KvK-nummer: 56949820
BTW-nummer: NL168271849.B01

Distributeur
Innoventa BV
Kosterijland 9
3981 AJ Bunnik

+31 (0) 30 22 10 710
info@innoventa.nl
innoventa.nl

Distributeur België
LS Medical bvba
Horizonlaan 36
3600 Genk

+32 (0) 89 39 08 16
info@lsmedical.be
lsmedical.be